Haaruitval: wat is het en hoe kan je het behandelen?

“Help, ik heb last van haaruitval!” horen we dagelijks in ons biokapsalon. Haaruitval komt meer voor dan je denkt, maar liefst 4 op de 10 vrouwen krijgt er ooit mee te maken. Het is één van de meest voorkomende hoofdhuidproblemen waarvoor mensen onze hulp inschakelen. Worden je haren merkbaar dunner en ontstaan er kale plekken? We begrijpen dat dit ontzettend vervelend is en dat je op zoek gaat naar antwoorden en oplossingen.

Wanneer spreken we van chronische haaruitval? Wat zijn de oorzaken en vooral: wat kan je ertegen doen? Je ontdekt het in deze blog.

Wanneer spreken we van haaruitval?

Dat je haren verliest, is volkomen normaal: zonder het te beseffen verlies je zo’n 50 à 100 haren per dag. Je merkt het snel als dit er meer zijn. Misschien schrik je door het hoopje haren in het doucheputje of heb je in de spiegel één of meerdere kale plekken ontdekt. Dan is het verstandig om het juiste advies in te winnen bij een gecertificeerde haarvriendelijke kapper.

Tijdelijke haaruitval

Het leven loopt niet altijd op rolletjes en gaat gepaard met de nodige uitdagingen, angsten en spannende momenten. Vaak kunnen we haaruitval koppelen aan een - stresserende - gebeurtenis die enkele weken of maanden geleden plaatsvond. Een bevalling is het meest gekende voorbeeld. Maar ook andere ingrijpende gelegenheden kunnen leiden tot haaruitval. Gelukkig is het in dit geval tijdelijk en groeit het haar na een paar maanden vanzelf terug. 

Veelvoorkomende oorzaken bij tijdelijke haaruitval:

  • Een chirurgische operatie (onder narcose)
  • Een ernstige ziekte
  • Hormoonschommelingen
  • Hoge koorts
  • Crashdieet
  • Een relatiebreuk
  • Het verlies van een dierbare
  • Een scheiding
  • Verkeerd gebruik van ongezonde producten die hormoonverstorende stoffen, siliconen en/of agressieve tensiden bevatten

Chronische haaruitval

Als de reden blijft bestaan of zich regelmatig herhaalt, dan houdt het haarverlies langer aan. We spreken van chronische haaruitval als je er minimum 6 maanden last hebt. Soms is de oorzaak te wijten aan bepaalde ziekten, hormonale schommelingen of langdurige chemische haarkleuring. Bij sommigen valt de reden wat moeilijker te achterhalen. Chronische haaruitval komt meestal voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.

Veelvoorkomende oorzaken bij chronische haaruitval:

  • Tekort in voeding en extreem gewichtsverlies
  • Hormonale oorzaken: alopecia androgenetica, suikerziekte, schildklierziekten, oestrogenen
  • Chronische huidziekten: allergische contacteczeem, atopisch eczeem, seborroïsch eczeem
  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen of bloeddrukverlagende middelen
  • Antidepressiva
  • Langdurig chemisch je haar kleuren

Haaruitval behandelen: 5 tips om mee te starten

Hoe je haaruitval het beste aanpakt, hangt natuurlijk af van de oorzaak. Wij geven je 5 tips die je kunnen helpen om haaruitval tegen te gaan.

1. Eet gezonde voeding die goed is voor je haar

Gezond haar begint met gezonde voeding. Hét superfood tegen haaruitval? Dat is broccoli. Deze topgroente is rijk aan vitamine B8 waardoor het helpt bij haaruitval en de haargroei stimuleert. Daarnaast zijn vette vis, noten en zaden voor omega-3 en andere ijzerrijke groenten zoals spinazie ook een weldaad voor je haarkwaliteit.

2. Vervang chemische haarkleuring door plantenkleuring

Chemische haarverf beschadigt je haar. Langdurige chemische stoffen op je hoofdhuid beschadigen de haarzakjes. Ook ontkleuren of blonderen is nefast voor je lokken. De chemicaliën openen de schubben en halen de natuurlijke pigmenten eruit. Met als resultaat droog, broos haar en in het ergste geval haarverlies. Daarnaast neemt je huid deze schadelijke ingrediënten op. Het is dus heel belangrijk om je huid zo goed mogelijk te verzorgen. Het gezonde alternatief is natuurlijke haarkleuring op basis van planten en kruiden.


3. Gebruik shampoos met gezonde ingrediënten


Kies voor een shampoo en conditioner die écht goed voor je zijn en dus geen chemische ingrediënten bevatten. Dit controleer je door het etiket op de verpakking te lezen. Helaas bevatten de meeste shampoos en conditioners siliconen die je haar niet voeden zoals het hoort. Gelukkig kan het ook anders. Probeer eens de shampoo van Mas Newen: 100% natuurlijk en een vitaminebom voor je haar.

4. Controleer je medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken. Lees dus nauwkeurig de bijsluiter of vraag raad aan je arts. Misschien kan de dokter je een alternatief geneesmiddel voorschrijven. Het goede nieuws is dat de haaruitval stopt als je het medicijn niet meer gebruikt.


5. Opteer voor krachtige kruiden

Al eeuwenlang worden verschillende kruiden gebruikt door mannen en vrouwen om hun haar gezond te houden en te laten groeien. Eén van de wonderkruiden voor je haar is heermoes, die de groei van je haar bevordert. Dit magische kruid is aanwezig in onze doeltreffende kruidenkuur tegen haaruitval . We verwennen je met een unieke mengeling van plantenpoeders, krachtige kruiden en etherische olie. Wil je dit thuis proberen? Verzorg dan je haar en huid met ons huisgemaakte kruidenhydrolaat.


Haaruitval behandelen? Ga langs bij een haarvriendelijke kapper!

Wanneer je voor een langere tijd last hebt van haaruitval, ga je best langs bij een gediplomeerde haarvriendelijke kapper om uit te zoeken wat er aan de hand is. Zo krijg je gegrond advies dat je helpt om de juiste keuzes te maken. Indien nodig stuurt het salon je door naar een gespecialiseerde arts.

Bij Biokapsalon Attisch zijn we expert in het behandelen van hoofdhuidproblemen. Je krijgt een behandeling op maat, aangepast aan de noden van jouw haar en huid. Alleen het beste is goed genoeg. Daarnaast ademt ons salon rust en ontspanning uit, een sfeer die je al meteen merkt bij het binnenkomen.

Last van haaruitval?

Bel ons op 058 23 99 25 en maak je afspraak

Biokapsalon Attisch


info@biokapsalonattisch.be | 058-23 99 25 | © 2024 Biokapsalon Attisch
Isabelle Monteny | Marktstraat 39, 8620 Nieuwpoort
Website made by Comsa